La Mercedes Cristalina és una dona menuda, enèrgica i de mirada penetrant. La seva vida gira entorn els animals i el seu amor pels gats. Reconeix que en té 90 a casa seva i també cuida de quatre o cinc colònies a Rubí. El seu somni, crear un santuari de gats. “És la il·lusió de la meva vida, cuidar-los i protegir-los”. Si pot ser, lluny de Rubí.
Perquè la Mercedes està cansada de les crítiques quan tot el seu temps i ingressos els dedica exclusivament a cuidar i alimentar els gats. En els darrers mesos se l’ha acusat de tenir síndrome de Noe i ella es defensa rotundament assegurant que els animals estan nets i en bones condicions. “Només rescato els gats que ho necessiten, que estan ferits o malalts, mai a gats petits sans que estan amb la seva mare en colònies. Tinc tants gats perquè les persones que s’han hagut de fer responsables no ho han fet”.
Tots aquells que naveguen al Facebook per pàgines de mascotes perdudes de Rubí seran probablement coneixedors de la confrontació entre la Mercedes i una associació contra el maltractament animal originat per la custòdia temporal d’uns colomins. Assegura que les crítiques arran d’aquest incident l’han perjudicat molt. “Van arribar a dir que tenia els gats malalts. No és així, el que passa és que hi ha alguns que ja porten amb mi molts anys, són grans i algun d’ells té problemes a la boca”.
No vol donar en adopció cap més gat perquè ha tingut més d’una mala experiència. A molts d’ells els recull del carrer en condicions pèssimes o molt malalts. Si els dóna en adopció li agrada fer un seguiment i saber que estan en bones mans. Però en més d’una ocasió s’ha trobat que no és així i no s’ho perdona. S’ha trobat amb gats que han tornat a ser abandonats o no han estat ben cuidats pels seus nous propietaris. “Sovint es donen gats a persones que no són responsables ni els tracten bé. Alguna vegada ha passat que una associació dóna en acollida un gat malalt i quan vas a veure’l està pitjor o ja no hi és”.
La Mercedes té una llarga experiència com a voluntària i cuidadora de gats i ara ha creat l’associació Catlovers Paradise. D’aquesta manera creu que podrà obtenir més descomptes per comprar sacs de pinso. De fet, la petició que farà al setembre a l’Ajuntament de Rubí és ser reconeguda com a alimentadora oficial per així obtenir ajuts i també permisos per castrar els gats que viuen en colònies de la ciutat. “Em gasto entre 700 i 800 euros mensuals en pinso”.
La Mercedes considera que l’associació d’animals de Rubí formada exclusivament per persones voluntàries, habitualment es troba en una situació de saturació, la qual cosa no li permet acollir ni rescatar més animals i “et diuen que truquis a Sir Can”.
Però no veu normal que l’Ajuntament de Rubí compti amb Sir Can, un centre de recollida d’animals que es troba a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès), per encarregar-se de la gestió dels gats i gossos perduts o abandonats de la nostra ciutat. “És una vergonya, han d’agafar els gats i portar-los des de Rubí a no sé quants quilòmetres. Els animals s’estressen al cotxe, i més quan són gats salvatges”.
De fet, un dels rescats més remarcables de la Mercedes en els últims anys són els 15 gats salvatges i sense castrar que vivien en un solar de Rubí on anaven a construir un edifici de pisos. Després d’un costós període d’adaptació, els gats dels quals ningú se’n volia fer càrrec, viuen amb ella. “Per què creus que tinc tants gats? Sóc l’única que estic de dilluns a diumenge. Inclús quan hi ha un gat mort a la carretera em truquen a mi perquè vagi a recollir-lo”.
Per ajudar a la causa animalista de la Mercedes es pot fer a través de la plataforma Teaming, contactant amb ella per privat a través del Facebook de la seva associació, o dirigint-se al Centre Veterinari Les Torres, on té una bústia per fer donatius. “El que més necessito són llaunes i sorra de gats”.
El seu objectiu en els propers anys és vendre la seva casa i amb el que n’obtingui crear el seu somiat paradís per a gats. “La meva vida és treballar per donar menjar als animals”.