contingut promocionat
logo ronda tot rubi

 

Més autonomia i respecte a la voluntat per a les persones amb discapacitat

S’acaba d’aprovar una reforma legislativa que entre altres qüestions elimina les tuteles i les incapacitacions que es feien als jutjats

La lluita per anar recuperant els drets de persones amb discapacitat sembla que va donant els seus fruits. I és que s’acaba d’aprovar una reforma legislativa que entre altres qüestions elimina les tuteles i les incapacitacions que es feien als jutjats i així es respecta més i millor l’autonomia d’aquestes persones, que sovint han vist com no es tenia en compte la seva voluntat en qüestions com signar un contracte, fer testament, triar el lloc on viure o disposar del propi patrimoni. La nova llei vol ser més respectuosa i té una gran incidència amb les persones amb problemes de salut mental, que són les que més procediments obren.

Fins ara, els processos legals que se seguien respecte a les persones amb discapacitat implicaven que se’ls practiqués reconeixements mèdics i forenses per determinar la seva situació, i acabava essent un jutge qui decidia si la persona podia prendre les decisions o aquestes passaven a mans d’un tutor. En aquest procés legal que se’ls sotmet es fa el que s’anomena una modificació de la capacitat d’obrar.  Més de 25.000 persones a Catalunya són sotmeses cada any a procediments judicials d’aquests tipus. El 90% dels casos es resolen traient l’autonomia per autogovernar-se de manera total o parcial de la persona.

La nova llei, que entrarà en vigor el proper 3 de setembre, i que preconitza preservar la voluntat de les persones amb discapacitat, elimina les modificacions de la capacitat, les tuteles i les potestats parentals rehabilitades, però manté la figura del curador, si bé amb particularitats diferents a les que hi havia fins ara.

El que és pretén és establir els suports necessaris, potenciant els sistemes que permeten a la persona amb discapacitat poder manifestar la seva voluntat, prioritzant-los davant els mecanismes judicials que si bé reformats seran necessaris per seguir establint figures com la curatela (que acostumarà a ser assistencial, i de manera excepcional serà representativa). La persona amb discapacitat participarà de manera activa en la petició de l’establiment d’aquests suports. A partir de l’entrada en vigor de la llei ja no es modificarà la capacitat d’obrar i caldrà revisar totes les sentències per adequar-les a la nova normativa.

La present reforma pretén donar un pas decisiu en l'adequació de l’ordenament jurídic espanyol a la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat de 2006. Un tractat internacional que en el seu article 12 proclama que les persones amb discapacitat tenen capacitat jurídica en igualtat de condicions amb les altres en tots els aspectes de la vida, i obliga els estats part a adoptar les mesures pertinents per proporcionar a les persones amb discapacitat accés al suport que puguin necessitar en l'exercici de la seva capacitat jurídica.

Aquesta normativa obre moltes finestres però a la vegada també caldrà veure i analitzar com s’aplica i sobretot com acaba afectant i respectant realment a les persones amb discapacitat i a les seves famílies, i quin paper juguen les noves figures legals.

Conscients doncs que la posada en marxa d’un nou marc legal obre també algunes preguntes i amb la necessitat d’esclarir i aprofundir en alguns aspectes, des de Col·lectiu Ronda hem organitzat les Jornades Drets de les persones amb discapacitat per al proper 29 d'octubre,  una data en la qual ja es podrà començar a veure com s’està aplicant la llei i què és tot allò que comporta aquest canvi de paradigma per a les persones amb discapacitat, per a les seves famílies i també per als col·lectius i associacions que hi treballen i quines són les eines i mecanismes jurídics que hi ha a l’abast.

A les Jornades, que es fan amb col·laboració amb la Federació de Salut Mental de Catalunya, es comptarà amb diversos experts en la matèria: Sílvia Ventura Mas, exMagistrada del Jutjat de 1ª Instància n. 40 de Barcelona; Neus Pujal Martínez, Fiscal en Cap d’Àrea de Sabadell; Jesús Gomez Taboada, Notari exercent a Barcelona; Jordi Ribot Igualada, Catedràtic de Dret Civil i Carlos Villagrasa, professor titular de Dret Civil a la UB.

Tota la informació la podeu trobar al web de Col·lectiu Ronda. Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a jornadescapacitat@cronda.coop