contingut promocionat
B. Braun L

 

B. Braun acull la primera trobada de dones hemodinamistes a Rubí

La jornada ha servit per analitzar i reconèixer la visió d’aquestes dones en el panorama de la cardiologia intervencionista

El passat mes d'abril va tenir lloc a les instal·lacions de B. Braun a Rubí una trobada de cardiòlogues intervencionistes, una branca de la cardiologia que es dedica a fer procediments mínimament invasius, que va reunir 19 doctores procedents d'hospitals de referència de tota Espanya. De la mà de les doctores Fina Mauri, Maite Alfageme i Belén Cid, presidenta de la Secció d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de la Societat Espanyola de Cardiologia, es va tractar el paper de les dones dins d'aquesta especialitat encara molt masculinitzada. 

Aquesta trobada de dones ha servit per analitzar i reconèixer des d'una visió més propera l'impacte que aquestes professionals tenen en el panorama de la cardiologia intervencionista i com és d'important tenir aquestes figures referents per trencar amb la bretxa de gènere. Mitjançant els seus relats, expliquen com la visibilitat i la igualtat de condicions són imprescindibles per continuar avançat en la integració de les dones en aquesta especialitat. La jornada va completar-se amb l'exposició de diferents casos clínics de cardiologia intervencionista.

Les doctores en una entrevista durant la jornada. FOTO: Carmelo Jiménez

Les doctores Belén Cid Maite Alfageme, Fina Mauri i Belén Cid en una entrevista durant la jornada. FOTO: Carmelo Jiménez

Visibilitat i lideratge

Fa més de 30 anys només hi havia 5 dones hemodinàmiques a Espanya, una d'elles la Doctora Fina Mauri, i actualment el 25% dels cardiòlegs intervencionistes són dones. Aquest és un canvi molt favorable, però que no ha vingut sol, ha sigut gràcies a treballar dia rere dia per fer-se el seu lloc i ajudar-se les unes a les altres, tal com explica Mauri.

Cada cop la situació s'està equilibrant més, i la responsabilitat d'això recau principalment en la visibilitat i representació que tenen avui dia les dones. De fet, un punt cabdal que han remarcat les tres doctores durant les seves xerrades ha estat la importància de tenir referents femenins dins l'hemodinamisme. "No és el mateix una sala d'hemodinàmica amb un predomini de dones a estar sola, perquè entre nosaltres ens donem suport i ens entenem", explicava la Doctora Maite Alfageme.

Però l'objectiu no és només "deixar-se veure", sinó que a banda que hi hagi dones cardiòlogues intervencionistes, és necessari que ocupin lloc de lideratge que empoderin i donin una empenta a les nouvingudes. Com detallava la doctora Belén Cid,  la tercera dona de la història en ser presidenta de la secció d’Hemodinàmica i Cardiologia intervencionista a Espanya: "El fet que hi hagi una dona que lidera, fa que altres dones se sentin identificades i pensin, si elles poden per què jo no?"

La doctora Fina Mauri durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

La doctora Fina Mauri durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

Les tisores de gènere

Si bé és cert que durant la trobada s'ha destacat l'augment de dones hemodinàmiques, la veritat és que aquesta igualtat que es busca es fa cada cop més petita si mirem als llocs de feina més alts de la piràmide, les prefectures de seccions,els  lideratges d'equips o de projectes. És a dir, hi ha moltes més dones en llocs de feina base dins la cardiologia que dirigint.

Fa anys era pràcticament impensable veure una sala on la majoria de les cardiòlogues intervencionistes fossin dones, i molts menys que ocupessin llocs de lideratge. "Si en una sala hi havia cinc homes i dues dones, dona per fet que totes les coses importants, els avanços, la prefectura i projectes estaven dirigits pels homes", assenyalava Alfageme.

És per aquest motiu que les doctores recalquen la necessitat de tenir dones en posicions de lideratge que siguin capaces d'inspirar i crear un espai segur per a totes aquelles dones que vulguin iniciar la seva carrera en la cardiologia intervencionista. De fet, per a la doctora Mauri no és només una necessitat, sinó un deure cap a les altres companyes. "Nosaltres mateixes hem de ser conscients i responsables que tenim el deure de ser models inspiradors i que, gràcies a això, moltes més dones puguin interessar-se en la cardiologia intervencionista".

La doctora Belén Cid durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

La doctora Belén Cid durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

Les radiacions durant l'embaràs i la falta d'oportunitats

Dos dels principals motius pels quals una dona no escull aquesta branca de la cardiologia és per la falta d'oportunitats i per la por a les radiacions durant l'embaràs. Pel que fa al primer punt, la doctora Cid destacava en la seva intervenció que s'ha de treballar per garantir un accés a la professió equitatiu entre homes i dones i també per aconseguir la igualtat de condicions en el finançament dels projectes.

Pel que fa a les radiacions durant l'embaràs, és un tema que acostuma a preocupar molt a les dones joves, ja que en cas de quedar-se embarassada, la cardiòloga intervencionista rep la recomanació de no continuar treballant dins la sala d'operacions des del primer moment. És per això que un dels punts clau per treballar cap a la igualtat d'oportunitats que explicava la doctora Cid és elaborar un document per obtenir un consens global perquè això no penalitzi a la dona.  "Que si decideix sortir de la sala, conservi el seu lloc i rebi el mateix tracte que els companys homes, però si decideix que vol seguir treballant, se la protegeixi. Això avui dia és el més important i el més necessari".

La doctora Maite Alfagame durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

La doctora Maite Alfagame durant la xerrada. FOTO: Carmelo Jiménez

"El món és de les valentes"

La doctora Fina Mauri va ser una de les primeres dones cardiòlogues intervencionistes d'Espanya, i és inevitable que hagi estat referent de moltes altres dones. Per aquest motiu la doctora Cid recorda una de les primeres frases que ella li va dir: “El món és de les valentes”.

Totes tres doctores han volgut recordar aquesta frase a les generacions futures i que ara és el moment de mirar endavant i continuar amb el camí que unes poques van començar. "Si tornés a néixer tornaria a fer el mateix, és la millor professió del món" finalitzava Alfageme.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació