L'empresa B. Braun, amb instal·lacions a Rubí, fa anys que es va comprometre amb la sostenibilitat i la cura del medi ambient, reconeixent la importància i el pes que tenen les grans multinacionals en aquesta problemàtica. Prova d'aquest compromís són les diferents activitats i accions que organitzen per tal de conscienciar i posar al capdavant aquest tema dins la plantilla. La més recent va ser el passat 5 d'octubre on, sumant-se al projecte LIBERA, van organitzar una batuda de neteja a la platja de Gavà.
La ubicació de l'acció es va escollir per un ser un punt intermedi entre el centre logístic de Santa Oliva i Rubí, i van participar més de 70 persones entre treballadors i familiars. L'acció va estar conduïda per un monitor del projecte LIBERA, Guillem Giner, i l'objectiu principal era pedagògic i de conscienciació alhora que es fomentava una activitat de cohesió entre famílies, ja que l'acció estava pensada per a totes les edats.
Petits i grans van passar dues hores recollint tota mena de residus que anaven trobant, els més comuns els plàstics i les burilles de cigarretes. Així ho explicaven Raquel Ortega i Vanesa Poveda, participants de la batuda: "Sens dubte el que més hem trobat són fragments de plàstic petits i burilles de cigarretes, tot i que estava bastant neta la platja, ens esperàvem més".
Participants de la batuda de neteja a Gavà organitzada per B. Braun. FOTO: Carmelo Jiménez
Molts d'ells també deien que era la seva primera vegada fent una acció com aquesta, però que repetirien. "És una molt bona iniciativa, així passes el dia en família i ensenyes als nens la importància de tenir cura del medi i no llençar la brossa a terra", així ho explicava Rosana León, una altra participant que també afegeix la socialització en aquesta activitat com a punt a favor: "també coneixem gent d'altres departaments que tot i treballar en la mateixa empresa no ens veiem mai".
En acabar la recollida, s'ha fet una selecció dels residus mentre que el monitor feia una explicació de com acaben els diferents residus a la platja o les conseqüències que poden tenir en el medi ambient. En total es van recollir gairebé 7kg d'escombraries: 1,5kg de plàstic, uns 400 grams de paper, 100 grams de vidre i 4,7kg de micro residus.
Selecció dels residus amb el monitor de LIBERA. FOTO: Carmelo Jiménez
Giner comentava com els residus més preocupants són els plàstics: "Els plàstics deriven en microplàstics i arriben a tot arreu, inclús al nostre organisme. Probablement tots nosaltres estem plens de microplàstics".
Finalment, els participants han gaudit d'un pícnic a la platja i en companyia d'amics i familiars.
El pícnic al final de l'activitat. FOTO: Carmelo Jiménez
El projecte LIBERA
El projecte LIBERA al qual s'ha adherit B. Braun, és una iniciativa de SEO Birdlife i Ecoembes que pretén que la ciutadania participi activament en la recollida de "basuraleza" en paratges naturals. El terme "basuraleza" està creat per la iniciativa i fa referència a les escombraries que ens podem trobar en espais naturals.
Com bé explica Giner, el principal objectiu del projecte és la conscienciació de la població en la problemàtica de la contaminació. En aquest sentit, afirma que les grans empreses tenen un paper clau, ja que poden arribar a moltes persones: "La implicació d'empreses grans és molt important sobretot perquè es vegi que no només el ciutadà pot fer coses sinó que també es pot promoure des del corporativisme".
Un participant de la batuda de neteja a Gavà organitzada per B. Braun. FOTO: Carmelo Jiménez
"Al final és cuidar el medi, una cosa que és de tots. Incorporar aquest pensament i que tingui a veure amb el treball és una manera de ficar-nos al cap que aquestes coses són molt importants", afegeix Giner.
El monitor també ha volgut recalcar un dels reptes que encara hem d'assumir com a societat pel que fa al manteniment del medi ambient, i és tan simple com ser conscients dels entorns naturals. Si la gent que viu a les grans ciutats no surt mai de la metròpoli, difícilment veurà l'impacte que pot tenir la basuraleza. "La contaminació no és només cosa d'abocaments de petroli, la contaminació pot ser a molt petita escala com hem vist avui".
Més enllà de les accions comunitàries
No és la primera vegada que B. Braun fa accions d'aquest tipus. De fet, fa uns anys es va fer una batuda de neteja pels voltants de la riera de Rubí i treballen en campanyes i formacions continues per conscienciar a la plantilla. Enric Ferrando, cap de prevenció i medi ambient de B. Braun, destaca la formació inicial que es fa a tots els treballadors només entrar, on s'explica quines són les línies a seguir de l'empresa en aquest aspecte. "Formem a tothom que entra en temes de sostenibilitat des del primer dia amb temes mediambientals i de segregació de residus, entre altres coses. Això últim és el que es veu més en la pràctica, tots els centres de treball tenen punts de recollida dels diferents residus".
Però més enllà de les accions comunitàries i formacions, dins de l'empresa implanten un seguit polítiques per contribuir a la reducció de la petjada de carboni en les seves tasques diàries. Un dels temes que més es treballa i en el qual s'ha incidit més profundament els últims anys ha estat l'estalvi d'aigua a causa de l'estat de sequera en el que s'ha vist immersa Catalunya. Així, s'han establert projectes d'optimització de processos de reducció del consum d'aigua i tenen diferents plantes de recuperació d'aigua.
Enric Ferrando, cap de prevenció i medi ambient de B. Braun. FOTO: Estela Luengo
L'objectiu de B. Braun és clar: reduir el 50% de la petjada de carboni per l'any 2030. Ferrando destaca que la majoria de les accions que prenen estan enfocades en aquest objectiu. "També treballem molt en l'ecodisseny per reduir al màxim els plàstics dels embalatges i tenim uns criteris de sostenibilitat molt marcats a l'hora d'escollir un proveïdor. Un altre punt en el qual estem treballant és en fomentar la mobilitat sostenible. De moment estem construint pàrquings habilitats per bicicletes elèctriques, llançadores de transport col·lectiu, places d'aparcament VAO per aquells que venen amb cotxe compartit o places amb endolls per a cotxes elèctrics i híbrids".
Un dels temes en què Ferrando i Giner coincideixen és en la importància de la responsabilitat que tenen les empreses grans en reduir la contaminació. "Les grans organitzacions són el motor de tot, si elles comencen a aplicar polítiques sostenibles i respectuoses amb el medi ambient, les empreses més petites, proveïdors i subcontractats aniran darrere" ha conclòs el cap de prevenció i medi ambient.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.