contingut promocionat
consell comarcal valles occidental logo

 

 

Per què un rebut comarcal de tractaments de residus?

Amb l'entrada en vigor de la Llei 7/2022, impulsada per una directiva europea, es cobren dos rebuts i cadascun finança una part del servei de residus

Ha entrat en vigor la Llei 7/2022 i, per aquest motiu, tots els municipis, seguint les recomanacions de la Comissió Europa, han de repercutir tot el cost de la gestió de les escombraries a través d’una taxa per tal d’avançar entre tots en els índexs de reciclatge. Fins ara, era l’Ajuntament de Rubí l’encarregat de recaptar i pagar tots els serveis de residus: tant la recollida com el tractament. Per això només hi havia un rebut. Però ara, buscant la màxima eficiència i el mínim cost, s’ha creat el Servei comarcal de Tractament de residus al Consell Comarcal del Vallès Occidental. Per això, es cobren dos rebuts i cadascun finança una part del servei de residus. Per una banda, el rebut municipal finança la recollida selectiva i, per una altra banda, el rebut comarcal, el tractament.

  Més informació

Dos rebuts a Rubí

Cada municipi pot decidir si delega la competència de tractament de residus o no a un altre organisme.  Al Vallès Occidental ens trobem en diferents situacions. Hi ha municipis que han delegat la gestió del tractament al Consell Comarcal del Vallès Occidental i d’altres que ho fan a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Però el 74% de la població de la comarca ja compta amb un rebut desdoblat.

Reciclatge a rubi. FOTO: Cedida

Reciclatge a Rubí. FOTO: Cedida

Es paga en funció de les deixalles de cada municipi

A banda d'això, cada municipi cobra una quantitat o una altra en el rebut en funció del nivell de la quantitat de deixalles que no se separen correctament.

Les deixalles que es llencen al contenidor del rebuig o resta i que no separem correctament als altres contenidors són les més cares de tractar. Per això, els municipis que produeixen més resta al cap de l’any són el qui tenen més costos de tractament de residus i, per tant, una taxa de tractament més elevada. Un 77% del cost de tractament dels residus correspon al tractament de la fracció resta/rebuig, és a dir, el que no se separa correctament.

El reciclatge i el tractament de residus, més necessaris que mai

Aquests rebuts són molt importants per pagar el tractament de residus, molt útil per poder obtenir-ne nous materials que ens serveixin de matèries primeres, poder reduir la petjada climàtica i tendir a un consum més sostenible. Molts dels materials que no se separen encara es poden aprofitar!

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental compta amb les instal·lacions necessàries que permeten realitzar el correcte tractament i valorització, dels residus municipals. També gestiona dos equipaments de referència: el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès), ubicada a Vacarisses, i la Planta de Biometanització de Can Barba, a Terrassa.

l Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès). FOTO: Cedida

l Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès). FOTO: Cedida

El Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTR-Vallès) és una instal·lació de tractament mecànic i biològic que permet tractar la fracció resta dels residus municipals per tal de poder obtenir materials valoritzables i garantir el tractament previ dels residus abans d’anar al seu destí final. En aquestes instal·lacions, hi ha una combinació de processos mecànics i biològics per la recuperació d’elements valoritzables i estabilització de la matèria orgànica continguda en la resta.

La planta de biometanització i compostatge de Can Barba és una planta de biometanització i compostatge que tracta la fracció orgànica dels residus municipals. En aquesta els residus són descarregats en una platja pels camions de recollida, seguidament passen per un procés de triatge mecànic, on se separen els materials que no corresponen a la fracció orgànica, dels que es recuperen els elements fèrrics. Després d’aquest pretractament, els residus es condueixen cap a la zona de biometanització, on es produeix el procés de digestió anaeròbia termòfil (50ºC) durant 21 dies. D’aquest procés se n’obté digest i biogàs.

0033372MB

La planta de biometanització i compostatge de Can Barba . FOTO: Cedida

El digest es mescla amb fracció vegetal i es porta a compostar en túnels de fermentació durant una setmana i en trinxeres de maduració airejades una altra setmana. Com a resultat final s’obtenen gairebé 3.000 tones de compost, un adob de qualitat per ser utilitzat a l’agricultura i la jardineria. Aquest compost està inscrit en el registre com a fertilitzant i es pot obtenir de manera gratuïta a les deixalleries municipals.

El biogàs és un combustible ric en metà i té aproximadament el 65% del potencial energètic del gas natural. Amb una petita depuració, el biogàs es prepara per a la seva combustió en els motors de cogeneració de la planta. Els motors produeixen electricitat que s’utilitza per a l’autoconsum de la planta i per exportar a la xarxa elèctrica externa.

A més, el Vallès Occidental disposa d'una extensa xarxa de deixalleries municipals gestionades pels ajuntaments.

Les plantes de tractaments de residus són molt útils per evitar que les deixalles acabin als abocadors.

Continuar reciclant és molt important, ja que, a poc a poc, ens anem acostant als objectius de la Unió Europea que estableixen que la recollida selectiva arribi al 65% l'any 2035. Ara per ara, el percentatge de separació actual al Vallès Occidental és el 45% de recollida selectiva i el 55% de fracció resta. I a Rubí el percentatge de separació actual és del 39% de recollida selectiva i del 61% de fracció resta. A Catalunya, la mitjana de recollida selectiva és del 45,3%, segons les darreres dades disponibles.

  Més informació