Tot i els avenços normatius, la inclusió de les persones trans al mercat laboral segueix sent un repte. La discriminació i la transfòbia continuen presents en processos de selecció i en l'entorn de treball, malgrat l'existència de marcs legals que garanteixen la igualtat de tracte. Segons dades recents, un 35% de les persones trans han patit discriminació en la recerca de feina, i només el 34% tenen ocupació, sovint en condicions precaritzades.
Al Vallès Occidental, l'acció de col·lectius i institucions ha posat el focus en la necessitat d'integrar polítiques inclusives a les empreses. No obstant això, la realitat laboral és preocupant: el 68% de les persones trans ocupades asseguren haver estat discriminades a la feina i el 38% opten per no visibilitzar la seva identitat per por a represàlies. A més, la precarietat laboral afecta especialment les dones trans.
L'àmbit sindical ha començat a reaccionar, promovent clàusules específiques en els convenis col·lectius per garantir la igualtat de tracte i combatre la transfòbia laboral. Així mateix, el recent Reial Decret 1026/2024 obliga les empreses de més de 50 treballadors a establir mesures per assegurar la inclusió de les persones LGTBI+.
Tot i aquestes iniciatives, la por a la discriminació i la manca d'oportunitats reals segueixen sent obstacles per a moltes persones trans. Cal que administracions, empreses i societat avancin cap a una ocupació realment inclusiva, on la identitat de gènere no sigui un fre, sinó una diversitat a celebrar.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.