La seguretat dels nostres veïns i veïnes és una de les qüestions més importants que hem d'abordar com a societat. A Rubí, hem viscut situacions preocupants en relació amb la delinqüència, especialment amb el fenomen de la multireincidència. Els furts i els delictes menors s'han convertit en un mal que afecta la vida quotidiana dels rubinencs, deixant una sensació d'inseguretat que no podem permetre.
Des de l'any 2021, diversos ajuntaments han expressat la seva preocupació davant d'aquesta problemàtica. No ha sigut el cas de l'Ajuntament de Rubí, que ha decidit mirar cap a un altre costat. La realitat és que un nombre reduït de persones, amb comportaments delictius repetitius, estan posant en qüestió la seguretat de la nostra ciutat. La policia pot detenir aquests individus, però quan arriben al sistema judicial, sovint són deixats en llibertat, perpetuant un cicle d'impunitat que només alimenta la frustració de la ciutadania.
La modificació del Codi Penal el 2022 per combatre la multireincidència va ser un pas necessari, però no suficient. Malgrat els esforços, la situació no ha millorat. En el darrer any, la delinqüència ha crescut un 6% a Catalunya, i la nostra ciutat no és una excepció. Els furts i els robatoris amb força a domicilis, per exemple, s'han incrementat durant el primer semestre de 2024 respecte al mateix període de l'any passat.
La multireincidència és un problema de seguretat ciutadana que afecta la qualitat de vida de tots els rubinencs, però cal abordar-lo amb rigor i eficàcia, sense caure en simplificacions populistes. No és una qüestió de retòrica fàcil, sinó d'enfortir un sistema judicial capaç de donar resposta a delictes repetitius i de garantir que qui la fa, la paga. El nostre objectiu és protegir la ciutadania amb eines reals que frenin la impunitat.
A més, de manera reiterativa, la seguretat és una de les qüestions que més preocupen la ciutadania de Rubí: es veu reflectit en les enquestes de Satisfacció Ciutadana i Coneixement de la Ciutat, i també en la més recent del Dibaròmetre, en què el 38,3% considerava que la seguretat ciutadana era el principal problema de Rubí.
El fet que Rubí tingui més de 80.000 habitants implica que la nostra política de seguretat ha d'estar a l'altura d'aquesta realitat. Necessitem un sistema judicial eficient que pugui abordar la multireincidència amb rigor, i per això és fonamental que els ajuntaments tinguin la capacitat d'actuar penalment en casos de furt. L'actual col·lapse judicial, que provoca un retard en els judicis, només empitjora la situació i contribueix a la sensació d'abandonament que molts rubinencs experimenten.
La multireincidència no té a veure amb l'origen de les persones, sinó amb els actes individuals de qui trenca la llei de manera repetitiva. No hem de permetre que aquest fenomen es manipuli per vincular-lo a cap col·lectiu. El problema és clarament de comportament delictiu, i la solució ha de ser efectiva i justa per a tots.
En aquest context, des de Junts per Catalunya amb la Miriam Nogueras al capdavant, presentem una proposta clara al Congrés que busca abordar amb eficàcia la multireincidència i reforçar la seguretat ciutadana. Aquesta iniciativa no només modifica els articles rellevants del Codi Penal, sinó que també pretén augmentar el nombre de jutges a Catalunya, facilitant així una resposta més ràpida i efectiva davant dels delictes.
Fem una crida a tots els partits amb representació al consistori de Rubí i que també tenen veu al Congrés perquè donin suport a aquesta proposta legislativa. Necessitem un front comú per combatre aquest fenomen que amenaça la seguretat dels nostres veïns. És hora de deixar de banda els interessos partidistes i unir esforços per garantir la seguretat i el benestar dels rubinencs.
Els ciutadans mereixen viure en un entorn segur. Aquesta proposta no és només una necessitat, sinó una responsabilitat que tenim tots els representants polítics, que des del municipi mateix també hi poden fer molt: on són, per exemple, les càmeres de videovigilància promeses l'abril de 2023 al barri de Les Torres? Què s'ha fet per solucionar el problema d'okupació conflictiva i insalubritat a la casa del carrer Espoz i Mina? Es pensen aplicar criteris de seguretat a l'hora de dissenyar nous espais, o amb pintar-ho tot de colors en tenim prou? Quines mesures s'han pres per incrementar la seguretat a Sant Jordi Park, on s'han denunciat de manera reiterada robatoris a establiments per part de multireincidents?
És el moment d'actuar!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.