Aquest passat desembre es publicava al DOGC l'avantprojecte de llei integral de reconeixement del dret a la identitat i l'expressió de gènere o, com es coneix comunament, la llei trans catalana. Aquest document no és una resolució sinó que es tracta d'una fase inicial on el Govern sotmet a consulta pública aquells punts claus en matèria que pretén que es converteixin en llei.
El seu objectiu principal és protegir les persones trans a qualsevol àmbit de la vida, ja sigui des d'una perspectiva laboral, sanitària o residencial, entre d'altres, i parant atenció a les circumstàncies de tots els grups d'edat. Com a professionals del tercer sector identifiquem els límits en l'àmbit legislatiu i competencial per executar-la amb els poders autonòmics.
Un dels punts principals en els quals se centra aquesta llei és la despatologització de les persones trans. Amb això garanteix atenció sanitària a totes les persones trans que la demanin, ja que centra l'acompanyament en una perspectiva sanitària i no judicial com fa la llei trans espanyola. Això pot donar estabilitat a l'equip sanitari de les diferents Unitats de Trànsit del territori català, com són la de Sabadell, Terrassa i Barcelona amb les que ens coordinem des de l'entitat Actuavallès a través del projecte LGBTI, Ca l'Enredus, que treballa l'objectiu de millorar i enfortir la xarxa del territori del Vallès Occidental per fer-ne front a violències o discriminacions per LGBTI-fòbia en qualsevol àmbit.
La llei també té previst proporcionar ajudes econòmiques a aquells joves trans que hagin patit violència per la seva orientació i/o identitat de gènere i, en aquesta línia, promoure la inserció laboral amb projectes com el SOCtrans que ja s'estan duent a terme. Tot i la bona voluntat de suport econòmic per sortir d'una llar amb violències LGTBI-fòbiques, ens hem trobat a l'associació amb diferents casos de menors de 23 que no volien denunciar a un familiar. Per aquesta raó ens sembla una proposta que no contempla la diversitat de realitats del col·lectiu i les violències que es poden viure en l'àmbit intrafamiliar.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.