Hem seguit amb gran interès, igual que mig món, les Olimpiades de París 2024 des del nostre petit racó en el món: Rubí. Ciutat que compta amb un increïble nombre d'esportistes femenines d'elit. En diverses disciplines i tot tipus de títols i categories. Un orgull per a la ciutat.
Però aquestes línies no tenen com a objectiu enumerar gestes esportives sinó reflexionar sobre el marc mental que ens porta com a societat a valorar i celebrar uns assoliments esportius més que uns altres.
El mes passat ningú va ser indiferent al sentiment que va mobilitzar a centenars de persones (en la seva majoria joves) a inundar l'amfiteatre des Castell davant d'una pantalla gegant. Celebrar és una cosa molt bonica, però per què uns assoliments esportius mereixen pantalles i altres passen simplement desapercebuts?
Si la lectura no t'ha interpel·lat has de passar el següent QUIZZ per a continuar llegint:
Quantes medalles olímpiques acumula Bea Ortiz? Quin esport practica Elena Ruiz? I *Xantal Giné? L'equip femení de petanca de Les Torres Quina lliga ha guanyat recentment? La futbolista Aida Esteve per a quin club ha fitxat? La Núria Salvador En quin club juga?
Com expressem més amunt no enumerarem a totes les destacades esportistes de Rubí (sí, nascudes aquí, veïnes de la nostra ciutat que estan tenint un gran acompliment “lluint la vermella”) els assoliments de la qual no són tan celebrats, no són de “pantalla gegant”.
Des del nostre grup de feminismes volem donar visibilitat (com ho fem cada 8 de març amb el reconeixement: “Dones Referents” per exemple amb el Club Cent Patins que en el 2022 diverses de les seves jugadores van formar part de la selecció espanyola proclamant-se campiones del món –poca broma-) i ànims a nostres (anònimes) esportistes. No tindreu pantalla gegant, però sou referents per a totes aquestes nenes que lluiten contra els estereotips (també) en la pràctica de l'esport.
Perquè invisibilitzar és un dels factors de la desigualtat de gènere, també en l'esport, tant de base com d'elit. Així ho esmenta el INFEC (Observatori Català de l’Esport) quan analitza els factors que influeixen en l'abandó de l'esport en nenes i joves.
No sols és una tasca pendent de les institucions sinó de la societat en el seu conjunt el reformular aquesta “mirada” i secundar i celebrar també a les nostres esportistes. No demanem pantalles gegants amb què us poseu les “ulleres liles” avançarem en l'equitat (també) en l'esport.
Per vosaltres campiones!
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.